3 X Sacred Reich


Sacred Reich tillhörde aldrig de stora thrashbanden på 80-talet. De rörde sig alltid i bakvattnet på de stora namnen men levererade från 1987 till 1990 några av de bästa plattorna i genren. Men låt oss ta det från början. Bandet bildades 1985 och har under åren haft sångaren och basisten Phil Rind, Wiley Arnett på gitarr och Jeff Martinek som stadigvarande medlemmar och under de första åren utgjordes bandet också av Greg Hall på trummor. Scred Reichs thrash lutade mer år politisk hardcore och crossover snarare än brittisk heavy metal.

Nu återutsläpps de tre första utgivningarna igen och som utgörs av två fullängdare och en ep. “Ignorance” från 1987 inte bara debuten utan också den absoluta pärlan i samlingen. Här får ni crossover thrash så som det är meningen att det ska låta. En rå och skitig ljudbild och en anarkistisk attityd gör plattan till en klassiker och genre-definierande skiva. Redan efter det tidstypiska inledningsriffet i “Death squad” så fattar man ju att det här är ett band som menar allvar. Skivan har många höjdpunkter som bland annat omfattar “Victims of demise”, “Violent solutions” och riffapokalypsen “Administrative decision” bara för att nämna några. En tidlös klassiker.

Året efter släpptes “Surf Nicaragua” som samtidskommenterar USA:s inblandning i den centralamerikanska nationen på 80-talet där det inledande vågskvalpet avbryts av bomber som faller. Det är tre egna låtar på ep:n och en onödig cover på Black Sabbaths “War pigs” som förmodligen tycktes passa in på grund av ämnet men som kanske inte tillför särskilt mycket till helheten. Ljudbilden är lite tunnare vilket också sänker det här släppet en aning. Liveinspelningarna av två låtar från debuten tillför inte heller mycket om man ska vara ärlig.

1990 kommer så “The American way” som är en våldsam uppgörelse med hemlandet och dess politiska historia. Omslaget med desperata armar som sträcks ut ur Frihetsgudinnans krona säger väl egentligen det mesta. Produktionen är fet och låtmaterialet starkt. Här återfinns några verkliga klassiker i Sacred Reichs låtkatalog som titelspåret och “Crimes against humanity”. Funkmetalexperimentet “31 flavours” som avslutar plattan är dock en fullständig katastrof som gott kunde ha fått hamna i papperskorgen redan på skrivbordsstadiet.

På det hela taget är återutgivningarna av dessa tre Sacred Reich-plattor en viktig påminnelse om ett fantastiskt thrashband som förtjänar din uppmärksamhet.

Tidigare publicerad på Slavestate.se 2021