Kreator - "Under the guillotine"


 Tyska Kreator har funnits på scenen sedan 1983 och var främst under 80-talet en lika stor stilbildare för thrash metal som sina amerikanska samtida bröder. Bandets första fem släpp på skivbolaget Noise är tveklöst klassiker idag som håller högsta klass.

I den här boxen släpps dessa plattor plus 1992 års “Renewal” plus en DVD i en fet vinylbox men en massa extragodis naturligtvis. Till exempel får du en dubbelvinyl med 18 spår som sammanfattar dessa år på skivbolaget Noise. Här får du ett tvärsnitt av plattorna och som på ett snyggt sätt visar upp Kreators enorma betydelse för thrashen.

Det är ju svårt att recensera en sådan här platta utifrån musiken som alla redan har hört och som många älskar. Det är ju bara bra grejer här kort sagt. Det man slås av är att det fortfarande låter relativt fräscht fortfarande trots tidens tand. Det är också slående hur aggressivt Kreator lät under 80-talet. Det går snabbt som blixten, det är exakt som en skalpell och det finns få utrymmen för andningspauser.

Eftersom musiken redan finns utgiven kan det ju kännas överflödigt med en dubbelvinyl med gamla låtar men å andra sidan är det ju svinbra så det är svårt att tycka att den helt onödig.